Betaalde baan als ultiem doel van inburgering De participatieverklaring is sinds oktober 2017 een verplicht onderdeel van de inburgering. Dat betekent dat migranten en vluchtelingen als onderdeel van hun inburgeringsexamen eerst het traject participatieverklaring moeten door lopen bij een gemeente. Statushouders moeten binnen een jaar het traject afronden.

Ook in het kader van de nieuwe inburgeringswet die in 2021 in werking treedt, blijft deelname aan het participatietraject van groot belang. Daarnaast wordt binnen de nieuwe wet participatie op de arbeidsmarkt en het hebben van een betaalde baan gezien als het ultieme doel van de inburgering.
Onderwijs en arbeid

OpTree verzorgt de begeleiding van het traject voor alle groepen statushouders. Binnen het traject wordt specifiek aandacht geschonken aan de eigen culturele achtergrond in relatie tot de Nederlandse culturele diversiteit en de normen en waarden.

Voor de groep statushouders met een Afrikaanse achtergrond heeft OpTree twee korte aanvullende modules ontwikkeld waarbij ingegaan wordt op de thema's: onderwijs en arbeid en een gezonde levensstijl. De ervaring leert dat er bij deze doelgroep statushouders behoefte bestaat aan meer kennis en informatie over deze thema's. Om die reden maken deze modules deel uit van het traject. Voor de deelnemers die de Nederlandse taal niet machtig zijn biedt OpTree het participatietraject c.q. training aan in het Arabisch, Tigrinya, Swahili en Engels.
Benadering vanuit twee culturen

Het doel van het traject is dat de deelnemer zich bewust wordt van nut en noodzaak van het begrijpen en het beschikken over kennis van de Nederlandse culturele diversiteit en normen en waarden en begrijpt welke individuele voordelen dit heeft. Het doel van het traject is tevens om de deelnemer een beter en scherper beeld te laten krijgen van zijn of haar kansen en mogelijkheden binnen de Nederlandse samenleving en te motiveren actief aan de slag te gaan met de eigen integratie.
Tweerichtingsverkeer en docent als coach

OpTree biedt het gehele traject in vier dagdelen aan. Het eerste dagdeel heeft het karakter van een introductiebijeenkomst waarbij naast kennismaking, een inventarisatie van beginsituatie en -niveau, taal en bestaande informatiebehoefte bijvoorbeeld met betrekking tot opleiding en werk, van de deelnemers centraal staan.
Tijdens de volgende drie dagdelen worden thema’s als vrijheid, democratie, gelijkheid en grondwet , solidariteit en participatie aan de orde gesteld . (indien gewenst aangevuld met de modules 'gezonde leefstijl en onderwijs en arbeid').

De inhoud van het traject is o.m. ontwikkeld op basis van het document “Kernwaarden van de Nederlandse samenleving” (uitgave Min. van SZW) en de “Toolbox Participatieverklaring” (ProDemos, i.o.v. het Min. van SZW).

Bij OpTree fungeert de docent als coach. De docent is niet alleen gericht op kennisoverdracht maar er is ook veel aandacht voor aspecten als bewustwording, motivatie en empowerment. Het is meer dan doceren en nadrukkelijk tweerichtingsverkeer. De gekozen werkvormen zijn speels en nodigen uit tot interactie. Iedere deelnemer wordt gestimuleerd om actief met nieuwe kennis aan de slag te gaan of met gedragsalternatieven te experimenteren. Steeds gericht op het eindresultaat namelijk persoonlijke ontwikkeling, verhoogde zelfredzaamheid, integratie waarbij voorzien wordt in kennis om zijn of haar weg te kunnen vinden in een nieuwe leefwereld.

EMPOWERMENT


OpTree probeert tijdens het traject door middel van dialoog, kennis- en informatieoverdracht. de ervaring de deelnemers en van de docent (ex vluchtelinge), het inzicht in eigen perceptie en handelen te vergroten door de deelnemer bewuster te maken van de eigen kernwaarden, hoe die door werken in het persoonlijke leven en daarbij de verbinding te leggen met de normen en waarden en culturele diversiteit binnen de Nederlandse samenleving maar ook door een reëel beeld te schetsen van de kansen, mogelijkheden (en onmogelijkheden) en voorwaarden die de Nederlandse samenleving te bieden heeft en stelt.!

Betaalde baan als ultiem doel van inburgering